Zeleninové recepty

Cukeťáky bez mouky - smažené či pečené v troubě

* skvělý recept bez mouky a mléka

Ingredience:
- 1 kg cukety nastrouhané cukety
- 2 vejce vel. M
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky majoránky
- 1 lžička soli
- kurkuma (nemusí být)
- pepř
- čerstvé bylinky (petrželka, libeček,...)

Postup:
Cukety omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek, potom je nastrouháme na hrubém struhadle, posypeme cca lžičkou soli, dobře promícháme a necháme tak 10 minut "vypotit". Tekutinu slijeme přes cedník a opravdu ještě pečlivě vymačkáme (dokud cuketa bude pouštět nějakou tekutinu). Vymačkanou cuketu smícháme s vejci, majoránkou, nakrájenými bylinkami a rozdrceným česnekem a dochutíme pepřem. Dosolovat můžete a nemusíte.

Cukeťáky můžeme usmažit nebo upéct.

Upéct je můžeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 180°C cca 20 minut.

Usmažit je můžeme zase na rozpálené pánvi na oblíbeném oleji. S otáčením placek nepospícháme -otočíme je tehdy, až když se zespodu udělá tmavá pevná kůrka.

 

Linka

Cuketové bramboráky (cukeťáky) se sýrem 

Ingredience:
1 středně velká cuketa
1 vejce
50 g nastrouhaného sýra (nejlépe do 30 % tuku)
1 lžíce mouky (může být hladká nebo celozrnná)
česnek podle chuti
podle chuti sůl a pepř
olej na smažení

Postup:
Cuketu omyjeme, nastrouháme, posolíme a necháme alespoň 15 minut vypotit. Přebytečnou vodu vymačkáme. Přidáme zbylé ingredience a smažíme na rozpálené pánvi.

 

Linka

Bramboráky" bez brambor z červené řepy a cukety

Ingredience:
1x cuketa (cca 350 g)
1x červená řepa (cca 300 g)
sůl, pepř, majoránka
2 vejce
špaldová mouka
olej na smažení

Postup: 
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, posolíme, necháme vypotit, vodu slejeme. Řepu také nastrouháme, Smícháme dohromady společně s dalšími ingrediencemi (zahustíme podle potřeby moukou) a na rozpáleném oleji smažíme. Necháme na ubrousku odsát přebytečný tuk. Podáváme s čím je libo.